BEREHAT SEBENTAR

Selasa, 8 September 2009

KEPOI WARISAN


Ha ha.. baca tajuk ja dah menarik..kan? Kepoi dalam kata nama lain ada orang panggil cupak dan kalau ada lagi nama lain aku tak taulah... Kegunaannya untuk mencedok beras nak masak nasi... Beras ni biasa kita simpan dalam bekas tertentu. Kalau secara tradisionalnya ada orang simpan dalam tempayan. Zaman sekarang mungkin ramai yang simpan dalam 'kontaner' (bukan yg kena tarik dengan kepala trak tu, tp klu ada gak yg simpan dlm tempat besak mcm tu... masyaallah... makan satu kampung)




Lagi satu aku peratikan sejak dulu-dulu, mak aku la, mak orang lain aku tak tau... dia letak sekali cili kering dalam beras tu... so aku tanya mak aku atas alasan apa pi letak cabai kerin dalam beras tu.... dia kata...dia kata... untuk mengelakkan bubuk dari bersarang... Hampa kenai ka bubuk? Ala menatang hitam yg black2 one tu la (betoi ka yg tu? betoi la kot...klu tak tolong pebetoi) Ka yg tu kutu beras... ah lantak lah... tapi bubuk ni memang ada kalau beras lama kita simpan... eviden yang menunjukkan adanya bubuk beras kita hancuk jadi serdak( serbuk)... than beras tu kita kelaskan sebagai kategori beras hapak...


Jadi petuanya kita letaklah cabai kering barang 4 ke 5 biji... jgn hampa pi letak sampai sekilo pulak... Lagi satu yang menariknya juga.... cheee... baru nak masuk cerita yang berkaitan tajuk kat atas tu KEPOI WARISAN... kepoi untuk menyukat dan mencedok beras tu kita simpan dan benamkan dalam beras. Agak-agak ramai lagi tak yang gunakan kepoi dari tempurung kelapa kat rumah masing-masing? Kat rumah aku pun tak guna kepoi dari tempurung dah... guna bekas plastik jer... jd rasanya nak panggil benda tu (plastik) kepoi pun tak layak kot.



Baru ni aku balik kampung nun jauh di Bagan Serai ( tapi sebut Bagen Sarai) 30 minit dari kamuntin hehe... Mak aku minta la tolong aku tuangkan beras kedalam bekas simpan berasnya... lalu aku terpandang kepoi yang antik dalam beras tu.... bukan selama ni aku tak pernah pandang... tapi sejak berblog ni aku pun dapatlah idea untuk memaparkan cerita kepoi ni untuk berkongsi cerita dengan hampa semua yang sudi menyelusuri blog ku ini dengan setianya... terima kaseehhh... (gaya mcm david arumugam kata)...


Nak tau cerita kepoi ni?.... nak tau? betoi nak tau? tunggu nnti aku sambung.... hehehe... nanti apa la aku sambung perabih la... bukan buleh pi minum pun bulan-bulan posa ni... jadi aku sambung la kesudahan cerita kepoi ni...


Unik sangat ka kepoi ni?... tak lah unik mana... biasa tempurung kelapa yang dibelah dua dan dijadikan akat untuk cedok beras dan sukat beras... ha ha panjang lagi ayat cite aku ni... Dari jenis kelapa/nyok apa ia dibuat aku tak tau sbb orang dulu-dulu yang buat mesti ada ciri-ciri pilihannya... Apa? orang dulu-dulu?.... jeng...jeng..jeng... ya memang orang dulu-dulu yang buat ... berapa dulu? ha kalau nak tau... aku pun interbew mak aku... dah berapa lama kepoi ni mak guna.... katanya dari zaman nenek hg guna lagi... mak oiii terkejut aku... maknanya kepoi tu diberi oleh nenek aku pada mak aku... fuh lama tu.... aku pun suspek lama gak dah sebelum ni... tapi kot la tukak-tukak benda tu... maklumlah kepoi tempurung.. apalah sangat... bila-bila boleh buat yang baru.... Tapi... tidak kepoi yang satu ni....


Mak aku kata kepoi ni pernah dibawa oleh arwah nenek ke Mekah suatu masa dahulu... ya orang dulu-dulu pegi mekah naik kapal air, bukan kapal terbang macam la ni.. sebulan berlayar pergi, sebulan mengerja haji sebulan lagi berlayar balik.... lama sungguh noh orang dulu nak pi kerjakan haji... 3 bulan oooo.... Jadi dia orang ceritanya masing-masing masak didalam kapal semasa belayar tu... sebulan wei.... bukan 6,7 jam... siang, malam, siang, malam lagi...sampai sebulan barulah sampai ke tanah suci.... Jadi depa kena bawak bekal makanan sendiri secukupnya sepanjang pelayaran tu... dan kepoi yang ada pada mak aku sekarang adalah salah satu kepoi yang nenek aku bawa ke mekah... ikut kata mak aku ada 3 kepoi yang nenek aku bawa... mana pi lagi 2 aku tak tau...

Adeh penat lak rasa nak sambung cerita ni.... tapi... sambung ja la sikit ja lagi.... hampa jangan cemuih lah nak baca... noh... santai... santai..klu tk dak masa jgn baca sekerat... sekerat... baca bagi habihh... klu hampa baca sekerat...sekerat baik aku tulis sekerat... sekerat... .... cis pasai ni pun dah jd 3 baris...




Seterusnya aku rasa bangga gak sebab kepoi ni dah sampai mekah, mak aku baru tahun lepas sampai... aku tak tau lagi bila nak sampai ke tanah suci mekah tu... mudah2an ada umur, kesihatan dan rezeki untuk aku sampai gak ke sana... Aku pun tanya sejak bila kepoi ni jatuh ketangan mak? ceee... jatuh tu... maknanya nenek aku bagi la.... nak tau dia kata bila....? sejak aku baru mula nak bleh berjalan... bukan berjalan melewak keluak pagi balik malam tu... sejak baru nak bertatih kata orang... mak kata..." masa hg baru nak jalan, jatuh... bangun... jalan... jatuh.."oooooo lagi sekali aku ternganga.... lama tur.... kira-kira 37 tahun yang lalu.... mak oiii... lamanya dah umok kepoi ni.... tu tak campok lagi masa umok dia ditangan nenek aku.... lama sungguh.... dan panjang sunggoh usia dia...

Lalu aku terpikir... kepoi ini harus aku pertahankan ke generasi seterusnya dan seterusnya... masa tak boleh dibeli dengan wang ringgit... Kepoi ni pun masih steady lagi... maklumlah tempurung.... keras.... Lagi satu mak aku kata kepoi ni tempurung bermata tiga.... aku tak paham dan mak aku pun tak tau sebab apa... orang dulu-dulu pilin tempurung untuk buat kepoi ni mesti yang ada mata tiga ka... atau semua tempurung kelapa memang mata dia 3... 2... atau ntahlah aku pun tak pasti... mana nak pi chek benda tu... pi beli kelapa mana pernah tengok tempurung dia.... bang bagi nyok sebiji....( yang kukok punya la)... kalau kat umah pun kalau nyok kita belah sendiri dan parut, tak penah pun teringat nak tengok pungkok tempurung tu... tapi mungkin bleh jadi kot... orang dulu-dulu ni faham-faham sajalah ada saja maksud disebalik perbuatan, peralatan depa... tapi aku pasti tak dak penunggu kot... yang ada cuma kepoi tu ja yang setia menunggu beras yang masuk dan keluar silih berganti selama 37 tahun lebih dah setakat yang aku tahu... nak interbew nenek aku pun tak bleh dah...dah arwah....


Nasib baik aku ni insan biasa... aku aku keturunan orang ada-ada negara, pemimpin ka... dah tentu kepoi warisan tu akan masuk muzium negara... nilah kepoi yang digunakan bonda si...... selama ...... membesar ..... sehinggalah....... fuh.... famous kepoi dari aku..... Tapi tak apa aku sememangnya berbangga sebab ada benda yang telah lama usianya dan masih berfungsi/berkhidmat tanpa gagal... dan insyaallah aku akan mewarisi kepoi tu suatu hari nanti... akan kuceritakan pulak pada anak, insyaallah cucu aku nanti... walaupun ianya kecil, keluar tak sampai 5 minit tiap-tiap kali bertugas...besar jasanya dan lama dah ia berkhidmat...

Ni biasalah kalau dah masuk part slow ni maknanya cerita ni dah nak habis.... setelah 37 tahun jugak baru kelmarin gambarnya terakam dan kini ku abadikannya diruang terbitan kali ini... Terimalah KEPOI WARISAN..... i'm proud of you... KEPOI... insyaallah kita akan terus bersama... panjang sungguh terbitan aku kali ni.... tak palah sekali sekala hampa kena baca panjang sikit dan aku kena taip panjang.... harap hampa yang selalu berkunjung ke blog ni tak jemu membaca cerita kepoi ni yang memang sengaja aku karang panjang-panjang wlu kisah aku ngan mak aku tu tak sampai 5 minit aku interbew dia... nak buat camana idea mai bertali arus... mencurah-curah... mana bleh aku berhenti.... tapi sekarang aku nak berenti dah... jumpa lagi Wassalam...... chow... wei... barilaan...
p/s: jgn ada yang nak minta pinjam kepoi tu

4 ulasan:

  1. rot sblm baca sampai bawah / abis teman dah nampak / perasan kat gambar no 3 tu... jarang ada kelapa 3 tampuk... bermakna ada 3 ketul ...ala lupa pulak nama isi putih kat dalam kelapa tu... sedap gak isi putih tu... ROT apa hang panggil isi putih tu...jenuh teman mikior nye

    BalasPadam
  2. ni la first time aku dgr kepoi. dari kecik panggil pot hehe. kalau tempurung pun aku panggil pot gak.
    teringin gak nak simpan beras dlm tong kayu mcm kat supermarket simpan gula2, kacang tu,mahal kot harga dia. lagi satu nak simpan tempayan lama. tapi tak mau le ada puaka lak.

    BalasPadam
  3. occ> tu yang aku tak tau tentang tampuk tiga tu... cuma orang tua-tua ja yang tau. Hg tau ka? mungkin murah rezeki kot sbb tampuk pun 3 mcm dlm kelapa...
    zan-xray> habis orang duk kata demam sekepoi tu hg kata demam sepot ka... hahaha mcm polpot kt vietnam jer.. pot pot... bagus la klu hg dah ada minat nak simpan yang antik antik...

    BalasPadam
  4. demam sekepoi pun aku tak pernah dengar.. demam kura2 ada ler..

    BalasPadam