BEREHAT SEBENTAR

Rabu, 13 Oktober 2010

PERBELANJAAN TINGGI VS PENDAPATAN TINGGI...

Sejak akhir-akhir ni pukulan canang pasal PENDAPATAN TINGGI seringkali dimainkan. Melihatnya ibarat melihat buah yang sedang masak tapi tak jatuh-jatuh.... sedangkan dibawah ni sengatan kerengga (PERBELANJAAN TINGGI) sudah tak tertahan sakitnya mengigit-gigit .... kegatalan akibat gigitan sang semut membuatkan kaki ni rasa nak penendang ja pangkal pokok ni kot-kot mau jatuh buah yang asyik dicanang sedap, manis dan macam-macam lagi.
Banyak pulak songehnya syarat-syarat buah ni nak luruh. Kena kaji dulu kalau luruh waktu pagi macam mana, klu luruh belah tengah hari/ petang atau malam apa pulak halnya... buah dah masak baru nak kaji... kenapa tak dikaji lebih awal bila buah tu dah nampak matang nak masak.
Kalau ditimbang antara PERBELANJAAN TINGGI VS PENDAPATAN TINGGI sudah tentu sangat tidak seimbang beratnya dimana lebih berat pada PERBELANJAAN berbanding PENDAPATAN.
Kalau PENDAPATAN TAK TINGGI rasanya kita tak kisah kalau PERBELANJAAN JUGAK TIDAK TINGGI. Oleh itu segerakanlah urusan yang meresahkan ramai umat manusia ini. Kesabaran itu ada hadnya, dah banyak kaki-kaki yang bengkak menahan gigitan sang kerengga sambil memujuk hati agar bersabar kerana buah masak itu pasti akan gugur. Mata jugak semakin pedih kerana masin peluh dikepala.
TAK ADA SAPA SUKA PERBELANJAAN TINGGI TAPI PENDAPATAN TAK TINGGI-TINGGI. KALAU PAYAH NAK BERI PENDAPATAN TINGGI, RENDAHKAN KOS SARA HIDUP YANG SANGAT TINGGI SEKARANG. Eloklah buat yang orang suka sebelum bertukar menjadi duka. Bijaksana dan Bijaksini. Fikirlah sendiri...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan